”Har du modvind ind, har du rygvind hjem”

”Har du modvind ind, har du rygvind hjem”

Niels Henrik Thrane havde aldrig tænkt på at blive frivillig i Røde Kors. Det blev helt anderledes, da han for 10 år siden tilbød butikken nogle af sine møbler.

Niels Henrik Thrane nyder at hente møbler og præsentere dem i Røde Kors-butikken i Holbæk

Det begyndte for 10 år siden. Niels Henrik Thrane tilbød at give nogle møbler væk, fordi de var blevet overflødige i hans hus.

Så fik han besøg af, hvad han kalder for ”nogle søde mennesker fra Røde Kors”. Denne visit betød, at han selv blev frivillig i Røde Kors-butikken i Holbæk. Den rolle havde han aldrig forestillet sig. Først kom han i butikken én gang om ugen. Siden er det blevet to gange om ugen. Typisk fire timer pr. dag. Og nu bliver han kaldt for møbelansvarlig, selv om han ikke selv går op i titler.

”Det er dejligt. Alt her foregår på frivillig basis. Man kan altid melde fra, hvis man en uge er forhindret,” fortæller Niels Henrik Thrane.

Han har andet at bruge sin tid på. De tre hverdage i en uge, hvor han ikke er frivillig i Røde Kors, spiller han tennis.

Som 77-årig lægger han vægt på at holde sig i gang. Han nyder at cykle mellem sit hjem i det vestlige Holbæk og butikken. De gange han ikke har gjort det, kan tælles på én hånd. Som han siger:

”Har du modvind ind, har du rygvind hjem”.

 

Møbler hentes på alle hverdage

Når han kommer til butikken, er der brug for ham i et andet køretøj. Så kører Niels Henrik Thrane med en anden af de frivillige mænd i bil ud for at hente møbler og præsenterer dem siden i butikken.  På alle hverdage er de to, som kører ud efter møbler, som lokale folk tilbyder. Samtidig køres der rundt for at tømme de 12 containere med afleveret tøj, som Røde Kors har placeret rundt i den gamle Holbæk Kommune.

”Når folk ringer hertil om nogle møbler, de vil tilbyde, spørger vi dem, om de eventuelt kan sende et foto af dem. Vi tager ikke imod alt. Butikken kan for eksempel ikke sælge en sofa med store pletter. Det forestår de pågældende godt.”

Niels Henrik Thrane går op i, at der jævnligt sker forandringer i møbeludstillingen. Hvis en gammel sofa til 375 kr. har stået forrest længe uden at blive solgt, rykkes den om bagved og bliver tilbudt for  eksempelvis 125 kr. Møblerne skal rotere, som han siger. Det er ligesom hos en bilforhandler, hvor man også sørger for, at kunder oplever noget nyt ved hvert besøg.